Navigace: Zdravá voda > Proč vodu upravovat?

Proč vodu upravovat?

Snad každý už ví, že je ve vodě špína, prach, zárodky bakterií, plísní a kvasinek, organické i anorganické nečistoty. Mohou tu být i další reducenti a producenti kyslíku (např.řasy, živočichové) a dokonce i v nejhorším případě fekální znečištění v podobě koliformních bakterií. Dále vysoký obsah minerálních látek, které ovšem lidské tělo ve větším množství neumí využít ve svůj prospěch, jako jsou například kationty Fe - železnaté a železité, Ca - vápenaté, Mg - hořečnaté, Na - sodné, K - draselné, anionty CO3 - uhličitanové, HCO3 - hydrogenuhličitanové, SO4 - síranové, Cl - chloridové, NH4 - amonné a mnoho dalších minerálních látek a mikroprvků, které jsou sice potřebné, ale naše tělo je pouhou přítomností ve vodě nedokáže využít pro svůj prospěch. Tělo přijímá minerální látky z největší části pomocí metabolických (biochemických) reakcí z potravin (štěpení vazeb z matrice potraviny). Když porovnáme množství minerálních látek ve vodě a potravině, vyjde nám číslo přibližně 0,5 až 1 %, tudíž je ve vodě zanedbatelné množství a zároveň jsou z většiny neuvyžitelné, ba naopak se tyto prvky z vody v průběhu času usazují v cévách, kostech a celkově v celém těle a až "na starý kolena" možná zjistíme, že jsme přeci jen měli investovat do úpravny vody. Vysoká mineralizace může zároveň vyvolat poruchy fyzického vývoje u dětí a komplikace v těhotenství.

Ovšem žádná voda není stálá, nemá stálou kvalitu, ani ve studni ani ve vodovoním řádu nemůžeme přesně vědět, co se stane a jaká voda přiteče zítra. Vodovody sice podle legislativy mají nařízeno vodu čistit, ale pouze do určité míry a opravdu to nepřehánějí více než musí. Platí zde, že čím větší konduktivita (vodivost), tím více látek navíc v ní je. Maximální konduktivita pitné vody je stanovena na 125 mS/m, zdá se vám, že je tato hodnota nízká? Ovšem, když přepočteme tyto hezké nízké čísla, která udává vyhláška a vodovody, na čísla, které běžně měříme na konduktometrech, vyjde nám číslo 1250 μS/cm. Do této vodivosti se tedy musí vodovody a snáčírny pitné vody vejít, aby ji mohli distribuovat. V historii byl tento limit několikrát navýšen. Kromě limitů pro konduktivitu je další škála maximálního množství všech látek ve vodě společně s limity pro přítomnost mikroorganismů (viz Vyhláška č. 252/2004 Sb. níže). Pro porovnání: vstupní voda (vodovodní řád nebo studně) má vodivost od 500 - 2500 μS/cm a výstupní vodivost upravené vody z reverzní osmózy je 5 - 20 μS/cm. 

Celé znění vyhlášky č. 252/2004 Sb. ohledně pitné vody zde: Vyhláška, kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody.

Celé znění vyhlášky pro balenou vodu: Vyhláška č. 275/2004 Sb. Zároveň si povšimněte pouze čtyř rozdílných limitních hodnot pro kojeneckou a klasickou balenou vodu (pro rozpuštěné látky, dusičnany, sodík a mangan) a stále ani to opravdu neznamená čistá a zdravá voda. Většina vod distribuována vodovodním řádem má reálně hodnoty konduktivity často podobné vodám baleným a někdy jsou i balené vody horší kvality než voda z vodovodu.

Zde přikládám zajímavé video o testu balených vod z pořadu A DOST!.

Veškerý potravinářský průmysl, zemědělství i malé výrobny potravin musí zaručit stálost kvality vody, a proto využívají tyto metody pro čištění vody pro výrobu, samozřejmě ve větších měřítkách než je domácí úpravna vody. Námi známé úpravny a filtrace, které jsme viděli na vlastní oči jsou filtrace vody na bázi reverzní osmózy využívané například v Kofole v Mnichově Hradišti, Plzeňském prazdroji v Plzni, elektrárně na biopalivo (biomasu) v Jindřichově Hradci. Změkčovače využívá pro výrobu likérka Bousov, pivovar Svijany a mnoho dalších.

Vodu mnoho z nás upravuje, ať už jen převařením nebo odstáním, aby z ní vyprchal chlor, ale i filtrací přes sedimentační filtry, uhlíkové vložky, změkčovač a v poslední řadě přes domácí úpravnu s reverzní osmózou. Někteří z Vás o tom často ani nemusí vědět, co máte ve sklepě. 

Výhody námi upravené vody:

  • zdravá voda
  • skvělá chuť ať už samotná voda, případně při vaření (např. zeleniny v páře) - nesrovnatelný rozdíl v chuti pokrmů
  • žádné zanášení potrubí v domě, vodovodních baterií, ventilů, van a sprchových koutů
  • bez rizika nemocí včetně odstranění patogenních mikroorganismů, toxinů a těžkých kovů
  • o mnoho delší životnost všech spotřebičů, které jsou v kontaktu s vodou
  • nižší potřebné množství pracích prášků, prášků či gelů na mytí nádobí, rukou, vlasů - pro stejný účinek
  • bez vysoušení pokožky
  • bez potřeby dávkování sole do myček
  • akvaristika bez problémů s vodou 
  • naprosto bez zanášení kávovarů a rychlovarných konvic
  • bez špatně omyvatelných skvrn na sklenicích, hrníčkách po kávě/čaji včetně skvrn přímo na hladině nápoje
  • bez rizika obarvení prádla nekvalitní vodou + vlákna jsou jemnější
  • pokojové květiny ve skvělé kondici

Kontakt

Ing. Michaela Pelikovská

Mnichovo Hradiště

Nerudova 1139

295 01

IČ:08547416

Všechna práva vyhrazena © 2022

© zdrava-voda.netstranky.cz - Web vytvořen a provozován prostřednictvím služby netstranky.cz